Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wordpress-popular-posts domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/u0182880/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: _load_textdomain_just_in_time işlevi yanlış çağrıldı. Translation loading for the mediz domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Ayrıntılı bilgi almak için lütfen WordPress hata ayıklama bölümüne bakın. (Bu ileti 6.7.0 sürümünde eklendi.) in /home/u0182880/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: _load_textdomain_just_in_time işlevi yanlış çağrıldı. Translation loading for the goodlayers-core domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Ayrıntılı bilgi almak için lütfen WordPress hata ayıklama bölümüne bakın. (Bu ileti 6.7.0 sürümünde eklendi.) in /home/u0182880/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Botoks nedir? Hangi alanlarda kullanılır? – Prof. Dr. Serhan Tuncer

Botoks nedir? Hangi alanlarda kullanılır?

Botoks (Botox), estetik uygulamalar ve tıbbi tedavilerde kullanmak üzere laboratuvarda üretilmiş Botilinum toksin isimli, kasların hareketini durduran bir tür bakterinin ürünüdür.

Botoks tıbbi olarak; şaşılık, yüz ve göz kapaklarında gelişen kas spazmları, boyun eğriliği (tortikollis), spazma bağlı gelişen ses bozuklukları, tükrük bezi fistülleri, uzuvlarda gelişen kas katılıkları, felçli hastalardaki spazmın ve yüzdeki kontrolsüz seğirme ile kendini gösteren tiklerin tedavisinde, el, ayak ve koltukaltındaki aşırı terlemelerin tedavisinde, yüz felcinde simetriyi yeniden sağlayabilmek amacıyla, yutma güçlüğüne yol açan yemek borusunun spazmotik rahatsızlıklarının (akalazya) ve diğer bazı sfinkter işlev bozukluklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Kozmetik amaçlı kullanımı sırasında migrenli hastaların atak sayısını azalttığı gözlemlenmiş, migren tedavisinde de alternatiflerden biri olmaya başlamıştır.

Bu tedavilerin dışında Botoks günümüzde; aşırı şişmanlığın tedavisinde, anal çatlaklarda (fissür), vajinismusta, mideden yemek borusuna kaçış (reflü) tedavisinde ve yenidoğanlarda bazı ayak anomalilerinde kullanılmaktadır.

Botoksun kozmetik olarak kullanımı çok daha yaygındır, Dünyada en çok uygulanan kozmetik prosedürdür. Bu uygulama alın, göz kenarları, göz altı, boyun, kaş arası ve burun üzerinde yaşlanmaya ya da çok mimik kullanmaya bağlı oluşan kırışıklıkların azaltılması, yüz bölgesindeki çok derin olmayan kırışıklıkların giderilmesi, kaşların uygun şekilde kaldırılmasında kullanılmaktadır. Bu işlem öncesi ve sonrası bir hazırlık gerektirmez, klinik ortamda uygulanabilir, tecrübeli hekimlerce uygulandığı takdirde herhangi bir risk içermez. Botoksun etki süresi geçicidir, aynı etkiyi  sürdürülmek istenirse 4-6 ayda bir tekrarlanması gerekir.

Botoks nasıl uygulanır?

Botoks kırışıklığa yol açan kaslara ince bir iğneyle enjeksiyon şeklinde uygulanır ve ağrılı bir işlem değildir. Acı ya da ağrıya neden olmadığı için herhangi bir anesteziye ihtiyaç duyulmaz. Enjeksiyon işlemi yalnızca birkaç dakika sürer. Mimik kaslarının hareketlerini azaltmak için kullanıldığında mimik kaslarının içine, terleme şikayetinin azalması için kullanıldığındaysa deri içine enjeksiyon yapılmaktadır.

Bu uygulamalardan sadece el ve ayak bölgesi farklılık göstermektedir. Botoks enjeksiyonları el ve ayakta ağrıya sebebiyet verebilir bu yüzden sedasyon altında gerçekleştirilmesi daha uygundur.

Botoks kasların kasılmasını ve çizgilenmeleri nasıl önler? 

Botoks, sinirden kaslara giden sinyali engelleme esasıyla çalışır. Bu mekanizma Botoks’un sinir uçlarında yer alan bir maddenin salınımını engellemesi ile sağlanır. Enjeksiyon işleminin yapılmasının ardından toksinin gönderildiği bölgede mevcut olan kaslar bir süre kasılamaz. Bu sayede ciltte meydana gelen ince çizgilerde bir açılma olur ve ince çizgi görünümü ortadan kalkar.

Botoks hangi alanlarda kullanılır?

    • Kırışıklık Tedavisi
      Mimik kaslarının yıllar boyunca çalışması, üzerini örten deri üzerindeki kıvrımları belirgin hale getirir ve böylece yüzdeki dinamik çizgilenmeler ortaya çıkar. En yaygın olarak görülen çizgiler; alın, kaş arası, göz kenarları ve dudak çevresinde görülmektedir. Alın ve göz kenarlarındaki çizgiler kişiye daha yaşlı bir görünüm verirken, kaşlar arasındaki çizgiler ise kişiye çatık kaşlı, kızgın bir bakış ifadesi verir. Bu bölgelerde yer alan kaslara Botoks enjekte edilerek, bu kasların hareketleri durdurulabilir, azaltılabilir ve bu sayede kasın üzerindeki derinin katlanmasını ve katlanmaya bağlı çizgilenmesi azalır. Bu şekilde yaşlı ve kızgın olarak görünen yüz ifadesinde de belirgin bir düzelme sağlanır.
    • Yüz Şekillendirme
      Botoks enjeksiyonu ile kaşların kuyruk kısmından kaldırılması, şaşkın yüz görünümüne yol açan kaş orta kısmındaki yüksekliğin indirilmesi sağlanabilir.
    • Baby Botoks, son yeni nesil Botoks uygulamalarından birinin adıdır. Baby Botoks tekniğinde etkisi daha düşük ve daha az dozda enjeksiyon uygulaması yapılmaktadır. Bu sayede yüz kaslarının hareketi kısmen de olsa Botoks’lu bölgede devam edebilmektedir.
      Gülümserken ya da konuşurken üst diş etlerinin görülmesi (Gummy- Smile) estetik olmayan bir görünüme neden olmaktadır. Botoks enjeksiyonu ile bu durum düzeltilebilmektedir.
    • Masseter (çiğneme kası) Hipertrofisi
      Diğer bölge uygulamalarından farklı olarak masseter kasına Botoks uygulamaları kırışıklıklar için değil, özellikle massetter kası belirgin hipertrofisi olan hastaların sahip olduğu kare yüz görünümünü yumuşatmak ve oval bir yüz elde etmek için yapılır. Böylece daha ince ve daha kadınsı bir görünüm kazandırılması hedeflenmektedir.
    • Terleme Tedavisi
      Botoks, ter bezlerine uygulandığında, ter bezleri ile sinir uçları arasındaki iletimi durdurularak ter bezlerinin çalışmasının azaltılması hedeflenir. Vücudun en çok terleyen bölgeleri, avuç içleri ve koltuk altı bölgesidir. Aşırı terleme ve buna bağlı ter kokusu şikayeti olan kişilerin terleyen bölgelerine Botoks uygulandığında şikayetlerinde düzelme sağlanır.
    • Migren Tedavisi
      Migren tedavisinde Botoks uygulaması; uzman bir nörolog kararı ile ağrı noktalarının tespitine göre; kafa ve boyundaki 7 bölgeye, 31 enjeksiyon noktasından daha ince olan iğne uçları ile yapılmaktadır. Tedavi kişiye özel planlanır ve 12 hafta ara ile en az 2 tedavi dönemi bulunur. Bazı hastalarda tedavi etkinliği için enjeksiyon tekrarlanması gerekirken, bazı hastalarda ise etkinlik birkaç yıl süresince devam eder.

Botoks’un etkisi ne zaman görülür?

Botoks’un etkisi enjeksiyonu takiben 3-4 günde başlayıp ilk hafta içinde tam olarak oturur ve etki süresi 4-6 ay arasında değişmektedir. Botoks’un etki süresi sona erdiğinde uygulama tekrarlanabilir.

Botoks’un yan etkileri nelerdir?

Botoks’un ciddi bir yan etkisi yoktur. Uygulama sonrası geçici bir şişlik, morarma, eğer hatalı noktaya uygulanırsa nadiren ve geçici olarak göz kapağında düşüklük yapabilmektedir.

Tedaviden sonra ne yapılmalıdır?

Uygulamanın hemen ardından gündelik hayata rahatlık ile devam edilebilir. Ancak uzun süre eğilme gerektiren hareketlerden uzak durulmalıdır. Ayrıca Botoks enjeksiyonunu takiben ilk iki gün boyunca uygulama yapılan yerleri ovuşturmaktan kaçınmalı, baş yüksekte tutulmalı, öne doğru eğilmekten sakınılmalı ve baş aşağı yatılmamalıdır. Botoks enjeksiyonundan yaklaşık 2 saat sonra ılık su ile ve yüze hasar yaratmayacak şekilde, yani kese ya da baskı uygulamadan duş alınabilir. Yüz yıkanırken soğuk su kullanmaya özen gösterilmelidir.

Sizin sorularınız

Botoks nedir?

Botoks; tıbbi olarak belirli kas rahatsızlıklarını tedavi etmek ve kozmetik olarak da yüz kaslarını geçici olarak felç ederek kırışıklıkları gidermek için, Masseter kası çalışmasını hafifletmek için, terlemeyi geçici olarak durdurmak için, bazı migren tiplerini tedavi etmek için kullanılır. Etkisi 4-6 ay arası süren, herhangi bir hazırlık ve dinlenme süreci gerektirmeyen, klinik ortamda uygulanabilen bir işlemdir.

Botoks kimlere uygulanabilir?

Botoks (Botox) kaş arası, alın ve göz kenarlarında oluşan kaz ayakları denilen kırışıklıkları, mimik çizgileri oluşmuş ya da mimik hareketleri sırasında aşırı çizgilenmeleri oluşan, terleme sorunu yaşayan, migren şikayeti olan, diş sıkma sonucu Masseter Kası aşırı çalışan 20 yaş üzerindeki kişilere uygulanmaktadır. Şaşılık tedavisi gibi tıbbi amaçlı tedavilerde daha erken yaşlarda uygulanabilir.

Botoks kimlere uygulanmaz?

Hamilelere, emziren annelere, nörolojik bir hastalığı olan kişilere ve Muskuler Distrofi dediğimiz ağır kas hastalığı olanlara Botoks yapılması uygun değildir. Herhangi bir ek sağlık probleminiz veya kullandığınız bir ilaç varsa mutlaka uygulama öncesi doktorunuzla paylaşınız.

Botoks yılan zehri midir?

İnsanlarda gıda zehirlenmesine neden olan Clostridium botulinum bakterisinin başlıca 8 farklı botulinum nörotoksini bulunur. Botoks, bu alt grupların içinde botulinum toxin tip A’dan üretilerek,  saflaştırılmış ve zararsız hale getirilmiş bir proteindir. Yılan zehiri değildir.

Botoks’u kimler uygulamalıdır?

Botoks’un istenilen sonucu elde etmek, olası komplikasyonlardan kaçınmak için yüz/vücut anatomisini iyi bilen, eğitim almış uzman hekimler tarafından gerçekleştirilmelidir.

Botoks güvenilir bir tedavi yöntemi midir?

Botoks için ülkemizde Sağlık Bakanlığı ve Dünya’da 70’ten fazla ülkenin de dahil olduğu onaylı 2 binin üzerinde çalışma bulunmaktadır. 20 yıldan fazla bir süredir kullanılmaktadır ve her yıl milyonlarca kişi bu uygulamaları güvenle tercih etmektedir.

Botoks’un etkisi ne kadar sürer?

Uygulamadan yaklaşık 3 ay sonra güçlü kaslarda hareket geri dönmeye başlar. 4 ay sonra zayıf kasların hareketi de başlar. 6 ay sonra etki tamamen ortadan kalkar. İşlemin etkisinde süreklilik isteniyorsa 4-6 ay arasında tekrarlanmasında fayda vardır.

Botoks yüzde ifade kaybına yol açar mı?

Botoks uygulamasında temel amaç mimikleri yumuşatmak ve yüze doğal, estetik bir görünüm vermektir. Şaşkın ve ifadesiz görüntüler uygulamanın yanlış ellerde yapılmasından kaynaklanmaktadır. Bu yüzden Botoks mutlaka bu alanda uzmanlık eğitimi almış hekimler tarafından yapılmalıdır.

Yaşam boyunca kaç kez Botoks yapılabilir?

Uzman ve doğru ellerde yapıldığı sürece, hayat boyu ihtiyaç duyulduğu hal ve bölgelerde doktor kontrolünde yapılabilir.

Hamileler/gebeler, emzirenler Botoks yaptırabilir mi?

Botoks’un gebelik ve emzirme döneminde zararlı bir etkisinin olup olmadığı henüz tam olarak bilinmemektedir. Bu nedenle gebelik ve emzirme döneminde Botoks uygulamalarının yapılması önerilmez.

Botoks fiyatları

“Botoks fiyatları”, “Botoks fiyatları 2024”,  “Botoks fiyatları Ankara” ve “Botoks fiyatları 2024 Ankara”, Botoks yaptırmak isteyen kişilerin bu işlemi planlayan en merak ettiği sorular arasındadır. Botoks maliyetini belirleyen pek çok faktör bulunmaktadır. Hastanın genel durumu, hangi bölge ya da bölgelere enjekte edileceği, ek bir işlem yapılıp yapılmayacağı ve işlemi gerçekleştirecek olan plastik cerrahın tecrübesi bu faktörler arasında yer alır. Botoks fiyatları hakkında en doğru bilgiyi muayene sonrasında doktorunuzdan alabilirsiniz. Fiyatlar ve ameliyat süreçleri hakkında detaylı bilgi almak için (0312) 466 66 10 ya da (0530) 951 04 64 nolu telefonlardan bize ulaşabilirsiniz.