Güneşten gelen ultraviyole ışınlar ya da diğer dış etmenlere karşı insan bedenini koruyan organ deridir. Tüm vücudu kaplaması neticesinde ‘en büyük organ’ unvanının da sahibidir. Büyük bir yüzey alanına sahip olan deride, toplumda en çok rastlanan kanser türü, cilt kanseri görülebilir. Erken tanı ile hem cerrahi hem de diğer tedavi şekilleri cilt kanserinde başarı oranını artırmaktadır.
Operasyon sonrası ciltte meydana gelen deformasyonlara plastik cerrahlar müdahale eder. Bu onarım, Deri Grefti ve Deri Flebi ismi verilen yöntemlerle yapılır. Hastada herhangi bir doku kaybı yoksa basit deri kapama tekniği uygulanarak ameliyat sonrası deformasyon minimum seviyeye indirilir. Cilt kanseri tedavisi sonrası uygulanan operasyonun başarı oranı ise hastalığın evresine, hastanın tedaviye verdiği cevaba bağlıdır.
Deri kanseri tedavisi
En çok görülen kanser türlerinden biri deri kanseridir. Bu hastalığın tedavi yöntemlerinden birisi de cerrahi uygulamalardır. Yüksek başarı oranına sahip cerrahi tedavide yeterli derinlikte ve genişlikte çıkarılan doku ile cilt kanserinin nüksetmesini önlemek amaçlanır. Operasyonda amaç kanserli dokudan kurtulmak olduğu için estetik kaygılar ikinci planda tutulur.
Deri kanseri türleri
Deri kanserlerinin türü çok fazla olmakla birlikte pratikte en çok 3 tip kanser çeşidiyle karşılaşılır. Bu kanser çeşitleri şu şekildedir:
- Bazal Hücreli Karsinom (BCC- Basal Cell Carcinoma): En sık görülen cilt kanseri tipi olan Bazal Hücreli Karsinom vücudumuzun en çok güneş gören bölgelerinde kendini gösterir. Saçlı deri, yüz, özellikle burun, dudak ve kulaklar, boyun başlıca bölgelerdir. İstisnalar dışında yavaş bir seyir gösterir. Uzak organlara ve lenf bezlerine sıçrama yapması çok beklenmez. Nodüler ülseratif BCC, Yüzeyel BCC, Pigmente BCC, Morphea tip – sklerozan BCC olarak çeşitli tipleri mevcuttur.
- Skuamöz Hücreli Karsinom (SCC- Squamous Cell Carcinoma): Çok hızlı gelişme gösterip lenf bezlerine ve uzak organlara yayılma potansiyeli taşıyan Skuamöz Hücreli Karsinom da vücudun güneş gören bölgelerinde kendisini gösterir.
- Malign Melanoma (MM): Cilt kanseri türleri arasında en tehlikeli olarak bilinen türdür. Cilde rengini veren hücrelerden kaynaklanan bu cilt kanseri türü, vücudun her bölgesinde çıkabilir. Lenf bezleri ve uzak organlara yayılabilme özelliği taşır. Genellikle siyah renkte olan bu tür deriden hafifçe kabarık, ülsere olmayan bir lezyon görünümü taşır. Erken tanıda en önemli durum pigmente nevüsteki renk, boyut, kıvam gibi değişikliklerin fark edilmesidir. Özellikle doğuştan var olan pigmente lezyonların farkedilmesi, yakın takip edilmesi ve gerektiğinde alınması bunların malign melanoma dönüşme riskini ortadan kaldırır.
Cilt kanseri ameliyatı sonrası onarım nasıl yapılır?
Cilt (deri) kanseri sonrası operasyon bölgesinde meydana gelen deformasyonlar bu alanda uzmanlaşmış plastik cerrahlar tarafından onarılır. Kanser hücrelerinden temizlenen bölgede meydana gelen boşluklar veya eksiklikler için plastik cerrahlar, alanın büyüklüğüne göre uygulanacak tedaviyi belirler. Eğer alan küçükse en uygun estetik sonucu elde edecek dokular birbirine dikilir ve gizli dikişle operasyon bitirilir. Ancak büyük boşluklar mevcutsa 2 tür operasyondan birisi uygulanır. Bunlar Deri Grefti ve Deri Flebi ismi verilen operasyonlardır.
Deri Grefti nedir?
Vücuttaki uygun herhangi bir dokunun, besleyen damar ve sinir bağlantısı olmadan başka bir bölgeye alınmasına Greft Tekniği denir. Yapılan işlem sonrası dokunun beslenmesi, taşındığı bölgedeki dokuların ve onların kapiller damarlarından ‘difüzyon’ adı verilen yöntemle sağlanır. Zaman içerisinde yeni damar oluşumu izlenir. Dokunun beslenme problemleri yaşamaması için greftler ince kalınlıkta ve az miktarda kullanılır. Böylece yerleştirildiği bölgede en yüksek miktarda kabul edilmesi ve tutması amaçlanır. Deri Grefti uygulamalarında en çok kullanılan dokular; deri, kıkırdak, kemik, damar, sinir, fasya, yağ, dermis, saç kökü, tırnak yatağı, kök hücredir.
Tek bir greft uygulanabilirken zaman zaman birkaç doku ile birlikte ‘Kompozit Greft’ uygulaması da yapılabilmektedir. Bu tarz bir işlemde dermis, cilt altı yağı (dermofat), cilt ve kıkırdak (kulak kıvrımı) bölgeleri kullanılır.
Deri Greftleri nerelerde kullanılır?
Halk arasında ‘Deri Yaması’ olarak da bilinen Deri (cilt) Greftleri şu durumlarda kullanılır.
- Derin yanık bölgelerinde.
- Travma ya da kaza neticesinde cilt eksikliği oluşan bölgelerde.
- Tümör operasyonu sonrası açık kalan yara bölgesinde.
- Kronik yaralarda.
- El cerrahisi sonrası yaşanan çevre dokularda kapanmayan yaralarda.
- Kontraktür işlemi sonrası açık kalan yaralarda.
Deri Greftinin (Deri Yamasının) iyileşme süreci nasıldır?
Deri Grefti uygulanan bölge, ameliyatın durumuna göre 1 ila 7 gün arasında kapalı tutulur. Buradaki amaç taşınan dokunun tutmasıdır. Çevre dokuyla aynı seviyeye gelmesi ise ortalama 2 ila 3 haftayı bulabilir. Greft işlemi sonrası yeni damar oluşumu ve cilt greftinin oturması aylar süren bir süreçtir. Bu dönemde operasyon yapılan bölge, aşırı sıcaktan, soğuktan ve travmalardan korunmalıdır.
Greft operasyonunda başarı oranı nedir?
Deri Grefti (Deri Yaması) operasyonunda işlemi gerçekleştiren hekimin uzmanlığı ve tecrübesi çok önemlidir. Bunun yanı sıra greftin yerleştirileceği bölge temiz, enfekte olmayan, sağlıklı yumuşak dokunun bulunduğu bir bölge olmalıdır. Greftin sıkıca oturtulması, bölgede bulunan iltihabın temizlenmesi, kanama veya sıvı birikiminin olmaması operasyonun başarısını olumlu yönde etkiler.
Deri Flebi nedir?
Deri Flebi olarak isimlendirilen operasyon, kan damarlarıyla beslenen doku parçasının bulunduğu yerden, eksik olan bölgeye taşınması işlemidir. Flep dokusu kan dolaşımı kesilmeden başka bir noktaya taşınabildiği gibi taşındığı bölgede damar onarımı yapılarak da o bölgede damarlar vasıtasıyla beslenmesi sağlanır. Greftlerden en önemli farkı da besleyici damar ya da sinirlerinin bulunmasıdır.
Flep yöntemi daha büyük ve daha kalın olması nedeniyle geniş, derin ve komplike yaraların kapatılmasında kullanılır. Deri, kas, kemik, fasya dokuları hem tek tek hem de birlikte kullanılabilir.
Cilt, cilt altı doku, kas, kemik, kıkırdak, sinir, damar, tendon, fasya gibi dokular kullanıldığı gibi bağırsak gibi iç organlar da flep olarak operasyonda tercih edilebilir.
Deri Flebinin kullanım amacı nedir?
Fleplerin kullanım amaçları şu şekildedir:
- Kanser ameliyatı ya da travma sonrası cilt yarasının kapatılmasında. Bu durumlar sonrası oluşan kemik eksikliklerinin kemik dokusuyla kapatılmasında.
- Meme kanseri sonrası meme dokusunu kaybedenlere yeniden meme yapılmasında.
- Greft uygulamasının kullanılmasının uygun olmadığı yerlerde.
- Yanık sebebiyle oluşan kol, bacak ya da parmak bölgesi yapışıklığı ve kasılmalarını açmakta.
- Yatak yaraları, damar yetmezliğine bağlı bacak yaraları, diyabete bağlı yaraları kapatmakta.
- Doğuştan vajina sahibi olmayanlar için vajina oluşturmakta.
- Yüz felcinin uzun dönem geçirenlere kas nakli ile yüz hareketi sağlanmasında.
Lokal Flep nedir? Neden uygulanır?
Açık bir yaranın kapatılması ya da cilt probleminin düzeltilmesi için, probleme yakın bir yerden doku alınması işlemine ‘Lokal Flep’ denir. Bir diğer adı ise Bölgesel Flep’tir. Rekonstrüktif işlemlerinde en sık kullanılan flep işlemidir. Cilt kanseri tedavisi sonrası açık kalan bölge yakındaki dokularla çevirme teknikleriyle kapatılır. Daha güvenli bir kan kaynağı içerir ve daha büyük defektlerin onarılmasını sağladığı için tercih edilir.
Serbest (bölgesel) Flep nedir?
Eğer meydana gelen yara başka bir bölgeden alınan dokuyla kapatılacaksa buna ‘Serbest (Free) Flep’ denir. Uygun olan herhangi bir doku, damar ve sinirleriyle birlikte taşınarak yara olan bölgeye damar ve sinirleriyle birlikte bağlanır. Bu işlem mikroskop altında gerçekleştirilen mikrocerrahi teknik uygulamayı gerektirir.
- Yara bölgesinde ciddi bir açıklık varsa.
- Greftler ya da lokal flepler yarayı kapatamazsa.
- Yaranın daha iyi bir şekilde kapatılması isteniyorsa.
- Yaradaki eksik dokuyu aynı kıvamdaki bir dokuyla kapatma ya da yeniden oluşturmak istenirse.
Hastaya Serbest Flep uygulaması yapılabilir.
Sizin sorularınız
Deri kanseri ameliyatı sonrası hangi operasyonlar yapılır?
Deri kanserinin tedavisinde en önemli işlem cerrahi uygulamadır. Yapılacak operasyonla kanserin tamamen iyileştirilmesi ve bir daha nüksetmemesi hedeflenir. İşlem sonrası meydana gelen deformasyonlar ise plastik cerrahlar tarafından tedavi edilebilir. Küçük bir boşluk varsa dokular gizli dikişle birleştirilir. Ancak büyük boşluklar varsa Deri Grefti ve Deri Flebi operasyonları yapılarak bölgeye müdahale edilir. Hastanın doku kaybı bu işlemlerle giderilmeye çalışılır.
Flep nedir? Lokal flep nedir? Bölgesel flep nedir?
Flep cerrahisi, yaşanan doku kaybını gidermek için başka bir bölgeden, sinir ve damar yapısı korunarak doku taşınma işlemine verilen addır. Flep dokusu kan dolaşımı kesilmeden başka bir noktaya taşınabildiği gibi taşındığı bölgede damar onarımı yapılarak da o bölgede damarlar vasıtasıyla beslenmesi sağlanır. Lokal Flep ve Bölgesel Flep olarak çeşitleri bulunmaktadır.
Lokal Flep, yaranın ya da cilt problemi düzeltilebilmesi için problemli bölgeye yakın yerden doku alınması işlemine denir. Daha güvenli bir kan kaynağı içerdiği ve daha büyük defektlerin onarılmasını sağladığı için tercih edilir.
Bölgesel Flep ise yara ya da cilt probleminin onarılması için vücudun herhangi bir bölgesinden, uygun olan dokunun damar ve sinirleriyle taşınması işlemidir.
Deri Grefti nedir?
Uzman cerrahların gerçekleştirdiği deri grefti kanser ya da travma sonrası meydana gelen doku kayıplarını gidermekte kullanılır. Fleplerden en büyük farkı kan dolaşımı ve sinir bağlantısı olmadan uygulanmasıdır. Zaman içerisinde yeni damar oluşumu bölgede gerçekleşir. Yerleştirildiği bölgede beslenme problemi yaşamaması için greftler ince kalınlıkta ve az miktarda kullanılır. Deri Grefti uygulamalarında en çok kullanılan dokular deri, kıkırdak, kemik, damar, sinir, fasya, yağ, dermis, saç kökü, tırnak yatağı, kök hücredir.
Kompozit Greft nedir?
Greftler genelde tek bir doku olarak kullanılmasına rağmen bazı durumlarda birkaç doku ile birlikte aynı anda kullanılabilir. Bu tarz greftlere Kompozit Greft denir. Bu tarz bir işlemde dermis, cilt altı yağı (dermofat), cilt ve kıkırdak (kulak kıvrımı) bölgeleri kullanılır.
Greft ve flep fiyatları
“Deri grefti ameliyatı fiyatları”, “deri grefti ameliyatı fiyatı 2024”, “deri grefti ameliyatı fiyatı Ankara”, “deri flebi ameliyatı fiyatları”, “deri flebi ameliyatı fiyatı 2024” ve ” Deri flebi ameliyatı fiyatı Ankara” hastaların en merak ettiği sorular arasındadır. Bu işlemin maliyetini belirleyen çok sayıda faktör bulunmaktadır. Hastanın genel durumu, ameliyatın yapıldığı hastane, hastanın kaç operasyon geçireceği, plastik cerrahın uygulayacağı teknik ve tecrübesi bu unsurlar arasında yer alır. Deri Grefti ve Deri Flebi ameliyatlarının fiyatları hakkında en doğru bilgiyi muayene sonrasında hekiminizden alabilirsiniz. Fiyatlar ve ameliyat süreçleri hakkında detaylı bilgi almak için (0312) 466 66 10 ya da (0530) 951 04 64 nolu telefonlardan bize ulaşabilirsiniz.