Gıdı Tedavisi (Gıdı Estetiği)

Genetik yatkınlık ve ani kilo alıp verme gibi faktörlere bağlı olarak gıdı bölgesinde meydana gelen yağlanma, ilerleyen yaşlar ile birlikte yerini sarkmaya bırakır. Bu durum kişinin olduğundan daha şişman veya daha yaşlı görünmesine neden olur. Gıdıdaki bu deformasyonlar; hastanın durumu göz önünde bulundurularak liposuction, vaser liposuction, lazer lipoliz, soğuk lipoliz ya da mezoterapi yöntemi uygulanarak giderilebilir. Liposuction, gıdı estetiğinin en etkili yöntemidir. Bu yöntemde, çok ince kanüller yardımıyla gıdıdaki yağ hücreleri kalıcı olarak vücuttan uzaklaştırılır. Gıdı estetiğinin ardından hasta aynı gün içinde taburcu olabilir.  İşlemin ardından hastanın boyun bölgesinde hafif kızarıklık, morluk ve ödemin oluşması oldukça normaldir, bu şikayetler kısa süre içinde kendiliğinden iyileşir. Gıdı estetiğinin sonuçlarının uzun yıllar devam etmesi adına hastanın kilo kontrolüne özen göstermesi gerekir.

Gıdı estetiği, gıdı tedavisi nedir?

Çene ucundan boynun alt tarafına kadar uzanan anatomik bölge  gıdı olarak tanımlanır. Günümüzde ani kilo değişimi, genetik yatkınlık ve yaş alma gibi nedenlerle gıdıda oluşan aşırı yağlanma, sarkma ve kırışıklık gibi faktörler, kişinin olduğundan daha yaşlı görünmesine neden olur. Bu yağların plastik cerrahlar tarafından alınması, sarkmanın giderilmesi ve ihtiyaç halinde kalan derinin gerilmesi işlemleri gıdı estetiği (tedavisi) olarak tanımlanır. Hasta memnuniyeti yüksek bir işlem olan ve başarılı sonuçlar alınan gıdı estetiği ile kişinin yüzü gençleştirilerek daha çekici bir görünüm kazandırılır.

Bu işlem her yaşta yapılabilir mi?

Kişilerde gıdı deformasyonu, genellikle 30’lu yaşların ardından başlar. Ancak bazı durumlarda, 20’li yaşlardan itibaren de gıdı tedavisi (estetiği) yapılabilir. Ameliyata engel bir durumu olmayan; çift çene görünümü olan, çene hattı belirgin olmayan ve boyun bölgesinde yağlanma olan hastalar gıdı estetiğini tercih edebilir.

Gıdı estetiği için karar verme süreci

Plastik cerrah, muayenede öncelikle gıdıda meydana gelen deformasyonları değerlendirir, bölgedeki yağlanma ve sarkma derecesine bağlı olarak hangi yöntemi tercih edeceğini belirler. Gıdı bölgesinde sarkma sorunuyla birlikte yağlanma sorunu da varsa yağ dokusunun da alınması gerekir. Gıdı sarkmasına erken dönemlerde müdahale edildiğinde, bu bölgedeki deformasyonlar liposuction, lazer lipoliz, soğuk lipoliz veya mezoterapi gibi işlemler ile daha rahat  bir şekilde giderilebilir. Ancak eğer hasta 50 yaşının üzerindeyse, gıdı tedavisi boyun germe işlemiyle birlikte de yapılabilir. Boyun germe ameliyatının ardından yaşlanmanın ve  yer çekiminin etkisiyle tekrar gıdı sarkması yaşanabilir ancak bu sarkma ameliyat öncesi kadar belirgin bir şekilde gözlenmez.

İşlem öncesi nelere dikkat edilmelidir?

  • Gıdı estetiği, uygulanacak yönteme göre genel, lokal ya da sedasyon anestezisi altında gerçekleştirilir. İşlemin süresi plastik cerrahın tercih ettiği tekniğe ve hastanın gıdı bölgesindeki mevcut sarkma derecesine göre farklılık gösterir.
  • Hastanın iyileşme sürecini olumsuz etkileyebileceği için işlemden yaklaşık 2-3 hafta önce sigara kullanımını bırakması gerekir.
  • Hastanın kanı sulandıracak ilaçlar, besin takviyeleri ve gıdalardan ameliyattan en az bir hafta önce kaçınması önemlidir.
  • Hastanın kullanması gereken ilaçları, muayene sırasında doktora bildirmesi ve ameliyat planlamasının bu doğrultuda yapılması gerekir.

Gıdı tedavisi nasıl yapılır?

Doktorlar, gıdı estetiği yaparken bölgedeki sarkma ve yağlanma durumunu göz önünde bulundurarak genellikle klasik liposuction, vaser liposuction, lazer lipoliz, soğuk lipoliz, radyofrekans (NeckTite, FaceTite)  ya da mezoterapi yöntemini tercih eder. Yağ alma ameliyatı olarak bilinen liposuction işleminde plastik cerrah, çene altından ya da kulak arkasından yaptığı ufak kesilerden  ince kanüller yardımıyla gıdı ve çene altı bölgesindeki yağları alır. Böylelikle hem gıdı bölgesindeki sarkmalar hem de fazla yağlar giderilmiş olur.

Hekim, vaser liposuction yönteminde, ilk olarak işlem bölgesine ağrı kesicilerle karıştırılmış salin solüsyonu enjekte eder. Bu yöntemde ultrasonik ses dalgaları kullanılarak katı halde bulunan yağ hücrelerinin eritilmesi hedeflenirken, sıvı hale gelen yağ hücreleri ince kanüller aracılığıyla vücuttan atılır.

Yağların lazer ışınlarıyla parçalandığı lazer lipoliz işlemi, aynı zamanda gıdı bölgesinin daha sıkı bir hale gelmesine yardımcı olur. Öncelikle lazer ışınlarının ısı etkisinden korunması adına işlem yapılacak bölgeyi anestezik jel yardımıyla uyuşturulur, ardından yağ birikiminin olduğu gıdı bölgesine, yağ dokusunun tüm katmanlarını tarayacak şekilde lazer uygulanır.

FaceTite veya NeckTite olarak bilinen radyofrekans enerjisi yardımıyla bu bölgedeki yağlar parçalanarak da gıdı bölgesi şekillendirilebilir. Gıdı ve boyun bölgesi lokal anestetik solüsyonlarla uyuşturulduktan sonra çene altından küçük bir delikten girilerek bu bölgedeki yağlar özel bir başlık yardımıyla parçalanır. Gerektiğinde bu işlem liposuction ile de kombine edilir. Bu sayede hem yağlarda azalma sağlanır hem de radyofrekans enerjisinin yarattığı etkiyle ciltte sıkılaşma elde edilr. Bu işlem lokal anestezi veya genel anestezi altında yapılabilir.

Soğuk lipoliz cilt altı yağ tabakasının diğer dokulara zarar vermeden dondurulması ve donan yağ hücrelerinin vücuttan atılması işlemidir. Doktor, bu işlem sırasında, gıdıdaki fazlalıkların olduğu bölgeyi belirler ve ardından, cildin soğuktan hasar görmemesi için  bölgeyi koruyucu özel bir malzeme ile kaplar. Cihazın uygulama başlığını belirlediği alana yerleştirir ve vakum ile gıdı bölgesini uygulama başlığının haznesinin içine çeker. Hekim, bu yöntem ile yağ tabakasının bulunduğu bölgeyi kontrollü bir şekilde soğutarak yok eder. İşlemin ardından ölen yağ hücreleri, bir süre sonra metabolize olarak vücuttan atılır.

Doktor, mezoterapi yönteminde de gıdıda biriken fazla yağ dokusunun azaltılmasını ve cilt dokusunun sıkılaştırılmasını hedefler. Doktor, mezoterapide uygulama öncesi gıdı bölgesini antiseptik solüsyonla temizler. İşlemden yarım saat önce anestezik krem sürer. Gıdı bölgesinde yağlanmanın yoğun olduğu bölgeleri kalemle işaretler. Deoksikolik asit gibi maddelerin yer aldığı solüsyonu, çok ince uçlu iğneler ile gıdı bölgesine enjekte eder.

Gıdı estetiği, derinin elastikiyetini kaybettiği ileri yaşlarda yapılacaksa, liposuction yöntemi yeterli olmaz; plastik cerrahın fazla yağ dokusunu ve deriyi cerrahi olarak çıkarması gerekir. Doktor, bu işlemde gıdı bölgesinde sarkık olan kısmı çıkarır, deriyi gererek kulak arkasına diker.

Gıdı estetiği sonrası iyileşme süreci

  • Gıdı estetiği sonrası hasta aynı gün içinde taburcu olabilir.
  • Hastanın ameliyat sonrası iyileşme sürecinde işlem bölgesine darbe almaması gerekir.
  • İşlemin ardından hastanın boyun bölgesinde hafif kızarıklık, morluk ve ödemin oluşması oldukça normaldir, bu şikayetler birkaç haftaya kadar azalmaya başlar.
  • Hastanın işlem sonrasında başını fazla öne eğmemesi, olabildiğince az hareket etmesi gerekir.
  • Hastaya gıdı maskesi verilerek, gıdı ve boyun desteği sağlanır. Hastanın bu maskeyi ilk bir hafta boyunca hiç çıkarmadan kullanması gerekir. Bir haftanın ardından, hastanın bir süre yalnızca geceleri takması yeterli olacaktır.
  • Hasta, 5- 7 gün içinde iş hayatına geri dönebilir.
  • Hastanın en az 2 hafta boyunca yorucu egzersizlerden kaçınması gerekir.
  • Hastanın enfeksiyonu önlemek adına doktorunun önerdiği ilaçları düzenli olarak kullanması gerekir.
  • Hastanın iyileşme dönemi boyunca sauna, hamam, deniz ve havuz gibi ortamlardan uzak durması tavsiye edilir.

İşlem sonuçları ne kadar korunur, bunu sağlamak için hasta nelere dikkat etmelidir?

Gıdı estetiğinin sonuçlarının kalıcılığı, işlemin hangi yöntemle uygulandığına bağlı olarak farklılık gösterirken, hastanın yaşam tarzı ve alışkanlıklarıyla da ilişkilendirilebilir. Gıdı bölgesindeki yağların alınmasının ardından, hastanın kilo alması durumunda bu bölge tekrar yağlanarak dolgunlaşabilir. Bu nedenle hastanın kilo kontrolüne özen göstermesi gerekir. Ani kilo alıp vermek derinin bollaşıp gevşemesine sebep olurken, işlemin başarısız sonuçlanmasına yol açar.

İşlem sonrası oluşabilecek risk ve komplikasyonlar

Gıdı estetiği, risk oranı oldukça düşük, ağrısız ve hasta memnuniyeti yüksek bir işlemdir. Hasta, enfeksiyon ve hematom  gibi komplikasyonlar yaşayabilir. Ancak bu riskler, işlem deneyimli bir plastik cerrah tarafından yapıldığında, minimize edilmiş olur.

Sizin sorularınız

Gıdı aldırma nasıl yapılır?

Plastik cerrahlar, gıdı estetiği yaparken bölgedeki sarkma ve yağlanma durumunu göz önünde bulundurarak genellikle liposuction, vaser liposuction, lazer lipoliz, soğuk lipoliz, radyofrekans ve mezoterapi gibi yöntemleri tercih eder. En etkili ve kalıcı yöntem, gıdı bölgesindeki yağların vakum yöntemi ile alındığı liposuction işlemidir.

Gıdı eritme kaç seansta biter?

Gıdı eritme işlemi liposuction ile yapıldıysa tek  seansta etkili ve kalıcı sonuçlar sunar. Ancak mezoterapi, fokuslu ultrason gibi ameliyatsız yöntemler ile gerçekleştirildiyse 4-6 seans tekrar edilmesi gerekebilir.

Ameliyatsız gıdı estetiği yapılır mı?

Plastik cerrahlar, ameliyatsız gıdı estetiğinde soğuk lipoliz ve mezoterapi yöntemlerini sıklıkla tercih ederler. Soğuk lipoliz yönteminde yağ hücreleri hedef alınarak yağ tabakasının bulunduğu bölgeler soğuk aracılığıyla parçalanır. Mezoterapi yöntemi de gıdıda biriken fazla yağ dokusunun azaltılmasını ve cilt dokusunun sıkılaştırılmasını sağlar.

Fokuslu ultrason, radyofrekans ve lazer teknolojisine dayanan yöntemler ile de gıdı estetiği yapılabilir.  Bu yöntemlerde, cilt hasarının gözlemlendiği bölgelere nüfuz eden ses dalgaları, radyo dalgaları ve lazer,  derinin kendini toparlamasına yardımcı olur.

Gıdı estetiği kalıcı mı?

Gıdı estetiğinin sonuçlarının kalıcılığı, işlemin hangi yöntemle uygulandığına bağlı olarak değişiklik gösterir. Gıdı estetiğinden sonra, hastanın kilo alması durumunda bu bölge tekrar yağlanarak dolgunlaşabilir.

Gıdı tedavisi (estetiği) fiyatları

Gıdı estetiği fiyatları”, “gıdı tedavisi fiyatları”,  “gıdı estetiği fiyatları 2024”,  “gıdı ameliyatı fiyatları”  ve “gıdı estetiği fiyatları 2024 Ankara” bu işlemi planlayan hastaların en merak ettiği sorular arasındadır. Ameliyatın maliyetini belirleyen çok sayıda faktör bulunur. Hastanın genel durumu, kullanılacak ekipmanın nitelikleri, işlemin hangi yöntem ile gerçekleştirildiği, ameliyatın yapıldığı hastane; plastik cerrahın bilgi, beceri ve tecrübesi bu unsurlar arasında yer alır. Gıdı estetiği ameliyatlarının fiyatları hakkında en doğru bilgiyi, muayene sırasında doktorunuzdan alabilirsiniz.

 

Bu yazılar da ilginizi çekebilir