Cildin en dış tabakası epidermis, normal koşullarda ortalama 28 günde bir, kendini yeniler. Ancak ilerleyen yaşla birlikte cildin kendini eskisi kadar hızlı bir şekilde yenileyememesi, ciltte mat bir görünüm yaratır. Kimyasal peeling, yüz, boyun ya da el bölgesine cilde faydalı asitler içeren kimyasal solüsyonların uygulanmasıyla cildin üst tabakasının soyulmasını sağlayan bir işlemdir. Bu tabakaların soyulmasının ardından; cilt daha canlı, yumuşak ve pürüzsüz görünür.
Kimyasal peeling, hastanın cilt problemi değerlendirilerek yüzeysel, orta derinlikte ve derin uygulamalı olarak 3 farklı şekilde gerçekleştirilebilir. Yüzeysel peeling işleminde, ince kırışıklıkların, cilt tonunun düzensizliğinin veya ciltte aşırı kuruluğun giderilmesi hedeflenirken; orta düzeyli peeling işleminde cilt lekeleri, hafif-orta dereceli cilt kırışıklıkları, akne izleri tedavi edilebilir. Daha derin kırışıklıklar, izler veya ciltte kanserleşme riski yaratabilen büyümelerin tedavisinde ise derin kimyasal peeling işlemi tercih edilir. Hastanın işlemin ardından cildini güneşten koruması, işlem bölgesinde oluşan gerginlik hissenin giderilmesi için doktorunun önerdiği nemlendirici kremleri kullanması gerekir. Kimyasal peeling işleminin ardından ciltte ödemin, kızarıklığın ve kaşıntı hissinin oluşması normaldir. Bu etkiler yaklaşık 3-8 günde iyileşir.
Kimyasal peeling ile cilt yenileme nedir?
Kimyasal peeling, kimyasal ajanların cilde uygulanması ile cildin derinliklerinde kontrollü hasar yaratılarak kişinin genç, pürüzsüz ve parlak bir cilde sahip olmasını sağlayan bir işlemdir. Cildin donuk ve cansız görünümünü iyileştiren bu işlemde kimyasal peeling ajanı olarak glikolik, laktik ve meyve asitlerini içeren alfa hidroksi asitler (AHA), beta hidroksi asitler (BHA), trikloroasetik asit(TCA), Jessner solüsyonu ve kombinasyonları kullanılır. Kimyasal peeling tedavisinden sonra cildin güneşe maruz kalması ciltte yanıklara sebep olabileceğinden, bu işlemin genellikle kış aylarında yapılması önerilir.
Bu işlem her yaşta uygulanabilir mi?
Kimyasal peeling, cilt problemlerine bağlı olarak 18 yaşın üzerindeki kişilere uygulanabilir. Akne sorununun ve deri yağlanmasının başladığı yaşlardan itibaren cilt kalitesini iyileştirmek ve pürüzsüz bir cilde sahip olmak isteyen kişiler, doktoru uygun gördüğü takdirde bu işlemi tercih edebilir. Uygulama alanında uçuk enfeksiyonu ya da açık yara olanlara, doğum kontrol hapı kullananlara, aspirin alerjisi olanlara, kan sulandırıcı ilaç kullananlara, kemoterapi tedavisi görenlere, gebelik ya da emzirme dönemindeki annelere bu işlem önerilmez.
Bu işlem size ne sağlar?
Kimyasal peeling, kuru ciltlerin nemlendirilmesini sağlarken, yağlanma probleminin ve sivilce oluşumunun önüne geçer. Ciltteki mevcut akneleri iyileştiren bu işlem, akne izlerinin de giderilmesine yardımcı olur. Kimyasal peeling; güneş lekeleri, yaşlılık lekeleri, çiller, doğum kontrol ilaçlarının ve gebeliğin neden olduğu lekelerin tedavisinde de oldukça etkilidir. Ciltte güneş ışınları nedeniyle ortaya çıkan renk eşitsizliğinin ortadan kaldırılmasını sağlar. Ciltteki kolajen dokusu ve elastin liflerdeki bozulmalar sonucu oluşan hafif kırışıklıkları giderir. İşlem sonrasında kişi daha parlak, pürüzsüz ve canlı bir cilde sahip olur.
İşlem öncesi nelere dikkat edilmelidir?
- Kimyasal peeling öncesinde, hasta tedavinin etkisini artırabilen kremleri bakım rutinine dahil edebilir.
- İyileşme sürecini olumsuz etkileyebileceği için, hastanın işlem öncesinde aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçları kullanmaması gerekir.
- Hastanın işlemden önce epilasyon uygulamasından ya da ciltte hassasiyete neden olabilecek botoks gibi işlemlerden kaçınması gerekir.
- Hastanın işlem öncesinde glikolik asit ve retinoik asit içeren bakım ürünlerinden uzak durması önerilir.
- Kimyasal peeling tedavisinden en az 1 hafta önce hastanın saç boyası gibi işlemleri yaptırmaması önemlidir.
- Oluşabilecek komplikasyonları minimize etmek adına, hastanın işlem günü makyaj yapmaması tavsiye edilir.
- Hastanın işlem günü terlemeye neden olabileceği için spor ve egzersizden kaçınması önerilir.
Kimyasal peeling çeşitleri nelerdir?
Kimyasal peeling, hastanın cilt problemi göz önünde bulundurularak yüzeysel, orta derinlikte ve derin uygulamalı olarak 3 farklı şekilde gerçekleştirilebilir. Derin peeling işlemi, diğer iki yönteme kıyasla daha az tercih edilir.
Yüzeysel kimyasal peeling işleminde derinin en dış tabakası yani epidermis soyulur. Bu yöntemde ince kırışıklıkların, akne izlerinin, cilt tonunun düzensizliğinin ya da ciltte aşırı kuruluğun giderilmesi hedeflenir.
Orta derinlikteki kimyasal peeling işleminde cildin epidermis ve dermis katmanlarının üst bölümündeki cilt hücreleri soyulur. Ciltteki renk değişiklikleri, hafif-orta dereceli cilt kırışıklıklarının, akne izlerinin giderilmesine yardımcı olan bu yöntemde güneşe uzun süre maruz kalmanın ardından yüz ve boyun gibi bölgelerde oluşan lekeler de tedavi edilebilir.
Lokal anestezi altında gerçekleştirilen derin kimyasal peeling işleminde epidermis ve dermisin orta ila alt katmanlarındaki cilt hücreleri soyulur. Daha derin kırışıklıklar, izler veya ciltte kanserleşme riski yaratabilen büyümelerin tedavisinde kullanılan bu işlemin tekrarlanması gerekmez.
Kimyasal peeling ile cilt yenileme nasıl yapılır?
Kimyasal peeling öncesinde, cilt yağdan ve günlük kirden arındırılır. Ardından hastanın cilt tipine, yaşına ve cilt problemlerine uygun olarak formüle edilen solüsyonlar cilde uygulanır. Bu sırada hastanın gözleri ve kulaklarını koruyucu ile kapatılır. Hekim, uygulamanın derinliğine bağlı olarak ciltte beklettiği solüsyonu nötralize ederek cilt yüzeyinden temizler. Cilde iyileştirici ve yatıştırıcı krem ile güneş koruyucu uygulayarak işlemi sonlandırır.
Kimyasal peeling ile cilt yenileme hangi sıklıkla yapılır?
Kimyasal peeling tedavisinin tek seansı, işlem yapılacak bölgenin büyüklüğüne göre yaklaşık 30-60 dakika sürer. Bu işlemin seans sayısı hangi yöntemin uygulanacağına, hastanın cildinin duyarlılığına ve kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Yüzeysel kimyasal peeling işlemlerinde 2 ila 4 hafta aralıklar ile 4 ila 8 seans, orta derinlikteki peeling işlemlerinde 2 ila 4 ay aralıklar ile 2 ila 4 seans, derin kimyasal peeling işleminde ise genel olarak tek seans yeterlidir.
Kimyasal peeling ile cilt yenileme sonrası iyileşme süreci
- Yüzeysel peeling işleminin ardından hasta günlük hayatına hemen dönebilir, ancak orta derinlikteki ve derin peelinglerde iyileşme süreci daha geç olacağı için hastanın 1-2 hafta beklemesi önerilir.
- Hastanın duş almak için reepitelizasyon olarak bilinen cildin doğal iyileşme tepkimelerini beklemesi gerekir.
- Hastanın duş alırken işlem yapılan bölgeyi sıcak su ile yıkamaması, kese ve lif yapmaması gerekir.
- İşlemin ardından ciltte geçici bir kızarıklık ve yanma hissi oluşur. Bu durum, yaklaşık birkaç gün sürebilir ve tedaviye ihtiyaç olmadan iyileşir.
- Hastanın işlemin ardından cilt yüzeyini yatıştırıcı ve tahriş giderici su spreyleri yardımıyla serin tutması önerilir.
- Hasta, kimyasal peeling sonrasında ciltte aşırı kuruma ve gerginlik hissinin giderilmesi için doktorun önerdiği nemlendirici kremleri kullanabilir.
- Hastanın işlem sonrasında mutlaka güneş koruyucu ürünler kullanması gerekir.
- Kimyasal peeling işleminden sonra ciltte ince kabuklanmalar oluşarak soyulmalar gerçekleşir. Yüzeysel peeling işleminin ardından 1-5 gün süren hafif soyulmalar olurken, orta derinlikte peeling yönteminden sonra oluşan kahverengi tabakanın soyulması yaklaşık 7-10 gün sürebilir.
- Hastanın bu kabukları koparmaması önemlidir. Ciltte oluşan kabukların koparılması, deride iz kalmasına sebep olabilir.
- Kimyasal peeling işleminin ardından ciltte ödemin, kızarıklığın ve kaşıntı hissinin oluşması normaldir. Bu etkiler yaklaşık 3-8 günde iyileşir.
- Hastanın işlem sonrasında fondöten ve pudra gibi cilde renk verici ürünleri kullanmaması gerekir.
- Hastanın yoğun egzersiz ve spor yapması için 1 ay beklemesi gerekir.
Kimyasal peeling işleminin yan etkileri
Hasta, kimyasal peeling tedavisinin ardından cildini güneşten yeterli derecede korumazsa, deride koyu renk değişimleri (hiperpigmentasyon) oluşabilir. Bazı hastalarda ise işlem sonrası renk azalması (hipopigmentasyon) gözlenebilir.
Kimyasal peeling, uçuk virüsünü taşıyan hastalarda uçuğun aktifleşmesine neden olabilir. Derin soyma yöntemi tercih edildiğinde, işlem sonrasında enfeksiyon ve deride kalıcı izler meydana gelebilir. Bazı durumlarda ise boyunda peeling çizgisi oluşabilir. Hassas cilde sahip olan hastalarda alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir. Uygulama sırasında ve sonrasında kullanılan yoğun nemlendiriciler ciltte aknelere neden olabilir.
Sizin sorularınız
Kimyasal peeling nedir, nasıl yapılır?
Kimyasal peeling, asit bazlı kimyasal solüsyonlar ile cildin soyulması işlemidir. Bu işlemde kullanılacak kimyasal ajanlar, uygulama derinliği ve seans aralıkları, doktorun uygulayacağı tedaviye göre farklılık gösterir. Glikolik asit, alfa hidroksi asitler (AHA), trikloroasetik asit (TCA), salisilik asit, jesner solüsyonu ve kombinasyonları; en sık tercih edilen kimyasal ajanlar arasında yer alır.
Kimyasal peeling öncesinde, cilt yağdan ve günlük kirden arındırılır. Hastanın cilt tipine, yaşına ve cilt problemlerine uygun olarak formüle edilen solüsyonlar uygulanır. Bu esnada, hastanın gözleri ve kulakları koruyucu ile kapatılır. Uygulamanın derinliğine bağlı olarak ciltte bekletilen solüsyon nötralize edilerek cilt yüzeyinden temizlenir. Cilde yatıştırıcı krem ve güneş koruyucu uygulanarak işlem sonlandırılır.
Kimyasal peeling etkisini ne zaman gösterir?
Kimyasal peeling tedavisinin ardından iyileşme süresi; işlemin yüzeysel, orta derinlikte veya derin yöntemle gerçekleştirilmesine bağlı olarak kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Genel olarak işlemden sonra hastanın cildi 24-48 saat içinde soyulmaya başlar , 7 ila 10 gün içerisinde işlemin etkisini görmek mümkün olur.
Kimyasal peeling lekeleri geçirir mi?
Kimyasal peeling, çillerden, yüz ve boyun bölgesindeki güneş lekelerinden, ellerde yaşlanmaya bağlı olarak oluşan lekelerden muzdarip olan hastalara uygulanabilir. Bu işlem, doğum kontrol ilaçlarının ve gebeliğin sebep olduğu lekelerin tedavisinde de oldukça etkilidir.
Kimyasal peeling kaç seans sürer?
Kimyasal peeling işlemin seans sayısı hangi yöntemin uygulanacağına ve hastanın cildinin duyarlılığa göre değişiklik gösterebilir. Yüzeysel kimyasal peeling işlemlerinde 2 ila 4 hafta aralıklar ile 4 ila 8 seans, orta derinlikteki peeling işlemlerinde 2 ila 4 ay aralıklar ile 2 ila 4 seans, derin kimyasal peeling işleminde ise genel olarak tek seans yeterlidir.
Kimyasal peeling ile cilt yenileme fiyatları
“Kimyasal peeling fiyatları”, “Kimyasal peeling fiyatları 2024” ve “Kimyasal peeling fiyatları 2024 Ankara”, bu işlemi planlayan hastaların en merak ettiği sorular arasındadır. Hastanın cildinin genel durumu, işlemi gerçekleştirecek doktorun tecrübesi, kullanılan kimyasal ajanslar, tercih edilen yöntem ve seans sayısı bu işlemin maliyetini belirler. Kimyasal peeling ile cilt yenileme fiyatları hakkında en doğru bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz. Fiyatlar ve ameliyat süreçleri hakkında detaylı bilgi almak için (0312) 466 66 10 ya da (0530) 951 04 64 nolu telefonlardan bize ulaşabilirsiniz.