Meme onarımı (meme rekonstrüksiyonu), kanser nedeniyle memenin alınması üzerine memeyi yeniden oluşturmak, onarmak ve şekillendirmek için yapılır. Meme onarımı ameliyatında memenin doğalına en yakın şekilde oluşturulması hedeflenir. Plastik cerrahlar, bu ameliyatları mastektomi ameliyatı ile eş zamanlı olarak yapılabildiği gibi, daha geç dönemlerde de gerçekleştirebilir. Hekim, ameliyat yöntemini belirlerken hastadaki dokuların durumu, vücut yapısı, diğer memenin büyüklüğü ve yaşı gibi pek çok faktörü göz önünde bulundurur. Ameliyattan bir yıl sonra hastanın kontrol amaçlı mamografi ve meme ultrasonu çektirmesi önerilir.
Mastektomi nedir?
Hastaya meme kanseri teşhisi konulmasından sonra ilk aşama olarak kanserli dokuların alınması gerekir. “Memenin alınması” ya da “memenin içinin boşaltılması” olarak da bilinen bu ameliyatta, kanserli meme dokusunun bir parçası ya da tamamı alınır.
Meme onarımı (meme rekonstrüksiyonu) yapılması zorunlu mudur? Yapılmazsa zaman içinde kişi ne gibi bir problem yaşayabilir?
Meme kanseri nedeniyle memelerden birinin ya da her ikisinin alınmasından sonra meme onarımının fiziksel bir zorunluluğu yoktur, sağlık koşulları nedeniyle protezle onarım yapılamadığı durumlar da olabilir. Ancak, uygun olan her meme kanseri ameliyatı sonrasında meme onarımı yapılması tavsiye edilir. Onarım yapılmayan meme, kişide travmalara, depresyona ve bazı uyum bozukluklarına neden olabilir. Kişi, özgüven kaybı, uygun kıyafeti bulmakta zorluk çekme, omurga ve boyun bölgesinde ağrılar gibi problemler ile karşılaşabilir. Bu sebeple meme kaybı yaşayan tüm hastalara, aksi bir durum olmadıkça, meme onarımı uygulanmasını önermekteyiz. Meme onarımı bugün modern meme kanseri tedavisinin bir parçası olarak kabul edilmektedir.
Meme onarımı nedir?
Meme onarımı ameliyatı, meme kanseri ya da hastalıklar nedeniyle memenin alınmasıyla kişinin yaşayabileceği fiziksel ve psikolojik sorunları en aza indirmek, vücut bütünlüğünü sağlamak amacıyla yapılan işlemlerdir. En sık işlemler meme derisi oluşturmak, meme protezi ile yeni meme dokusu oluşturmak ve yağ dolguları ile asimetrileri gidermek ve yeni memeye estetik bir görünüm kazandırmaktır.
Hastanın durumuna göre eş zamanlı, yani memenin alındığı anda silikon protez kullanarak memenin yeniden yapılması, en çok tercih edilen yöntemdir. Aynı anda yapılamadığı takdirde de geç dönem meme onarımı yapmak mümkündür. Gerekli durumda hastanın kendi dokusundan (karın ve kalça gibi) ya da kendi dokusu (sırt dokusu) ve silikon protez kullanılarak da meme onarımı gerçekleştirilebilir.
Bu işlem her yaşta yapılabilir mi?
Mastektomi ameliyatının yapıldığı her yaşta meme onarımı ameliyatı yapılabilir. Bazı hastalara meme alınma ile eş zamanlı olarak meme onarımı da yapılabilmekteyken, bazı hastalara onarım ameliyatı için beklemeleri önerilebilir. Hasta, çok yaşlı ise, kalp yetmezliği ve hipertansiyon gibi sağlık problemleri nedeniyle anesteziyi kaldıramayacak durumdaysa bu ameliyat yapılamamaktadır.
Meme onarımı ameliyat için karar verme süreci
Hasta, meme kanseri ile mücadele ediyorsa onarım süreçlerine hastalığın erken evresinde, mastektomi ameliyatının sonrasında başlanabilir. Meme onarımının süreçleri; kanser tedavisinin seyrine göre genel cerrah, plastik cerrahi, radyasyon onkoloğu, medikal onkolog, radyolog ve patoloji uzmanlarından oluşan bir ekip tarafından planlanır. Hastadaki dokuların durumu, vücut yapısı, alınan tedaviler, tümörün evresi, diğer memenin büyüklüğü ve yaş gibi pek çok faktöre göre meme onarımında uygulanacak yöntem belirlenir.
Plastik cerrah, meme onarımlarını silikon protezlerle, hastanın kendi dokularıyla veya bu iki yöntemi birlikte kullanarak yapabilir. Meme onarımı ameliyatlarında hekim, memeye yağ enjeksiyonları da yapabilir, hastanın karın, sırt ve kalça gibi bölgelerinden aldığı yağları, silikon protezin memeye yerleştirmesinin ardından gerçekleştireceği operasyonda transfer edebilir. Bazı durumlarda önce geçici doku genişletici yerleştirip daha sonraki bir seansta doku genişleticiyi çıkarıp kalıcı silikon protezi yerleştirildiği şekilde bir uygulama da yapabilir.
Meme onarımı ameliyatı size ne sağlar?
Alınan meme ya da memelerin yerine, doğal görünüm sağlayan meme onarımı ameliyatının yapılmasının ardından kişi, hem fiziksel hem de ruhsal açıdan daha iyi hissetmeye başlar. Kişi, sosyal hayatında daha aktif olurken, iş yaşamında ve günlük ilişkilerinde kendini daha rahat hisseder. Memenin onarılmaması sonucu oluşabilecek omurga sorunları ve denge kayıpları da engellenmiş olur. Ayrıca meme onarımı yapılması kişinin hastalığını geride bırakması için de çok önemlidir.
İşlem öncesi nelere dikkat edilmelidir?
- Meme onarımı ameliyatı genel anestezi altında yapılır ve uygulanacak tekniğe göre 3-8 saat sürer.
- Geçici protezlerin çıkarılıp yerine kalıcı protezler yerleştirildiği ameliyatın süresi 1-3 saattir.
- Hastanın ameliyattan en az 3 hafta öncesinde sigara kullanmaması gerekir.
- Hastanın ameliyattan en az 10 gün önce kanı sulandırabilecek ilaçlardan ve multi vitamin takviyelerinden uzak durması önemlidir.
- Hasta, yeşil çay gibi bitkisel çaylar ile eğer kullanıyorsa zayıflama ürünlerini en az bir hafta önce tüketmeyi bırakmalıdır.
Meme onarımı ameliyatı nasıl yapılır?
Meme onarımı, silikon protez ile, hastanın kendi dokusuyla ve her iki yöntem kullanılarak yapılabilir. Plastik cerrah, mastektomi yani memeyi alma ameliyatını yaparken, hasta radyoterapi görmeyecekse eş zamanlı onarım yapar ve doğrudan silikon protez yerleştirerek ameliyatı gerçekleştirir. Hekim, meme onarımında meme tamamen alındığı durumda, damla protezleri tercih edebilir.
Plastik cerrahlar, silikon protezler ile kademeli olarak yapılan meme onarımı yöntemini genellikle memesi daha önce alınmış ve herhangi bir meme onarımı yapılmamış olan hastalarda tercih eder. Hekim, ilk ameliyatta doku genişletici görevi gören içi boş bir silikon balon yerleştirir. Doku genişletici şişirilir ve böylelikle meme bölgesi hacim kazanır. Yeterli deri genişliği elde edildikten sonra plastik cerrah ilk ameliyattan yaklaşık 4-5 ay sonra ikinci bir ameliyatla bu geçici protezi çıkarır ve yerine kalıcı silikon protezi yerleştirerek meme onarımını tamamlar.
Plastik cerrah, geç dönem meme onarımı hastalarında daha önceden meme dokusu ve derisi tamamen alındığı için hastanın kendi dokularıyla da onarım yapar. Hastanın dokularıyla onarım yapacağı durumlarda hastanın genel sağlık durumunu, yaşını, vücut özelliklerini ve tercihlerini göz önünde bulundurur. Hekim, karın çevresindeki deri ve deri altı yağ dokuları kullanarak mikrocerrahi ile meme onarımını gerçekleştirir. Bu sayede hasta aynı zamanda karın bölgesindeki sarkık dokulardan kurtulabilir.
Hekim, bazı durumlarda hastanın sırtının yan tarafındaki kas ve üzerindeki deri dokusunu meme onarımını gerçekleştirmek adına kullanabilir. Ancak sadece sırt dokusunun kullanılması memeye istenen hacmi sağlamayabilir. Plastik cerrah, bu nedenle sırt dokusunun altına silikon protez yerleştirebilir. Onarımın tüm aşamalarını tamamladıktan sonra, meme başı ve areola bölgesini oluşturur. Meme başını genelde meme ucunun olması gereken yerdeki meme derisini kullanarak yapar. Dövme yöntemiyle de areolayı oluşturabilir.
Meme onarımı ameliyatı sonrası iyileşme süreci
- İyileşme süreçleri uygulanan meme onarımı yöntemine bağlı olarak farklılık gösterebilir.
- Ameliyat sonrası hastanın 1-5 gün hastanede kalması önerilir.
- Hasta, ameliyattan 2-5 gün sonra banyo yapılabilir.
- Eğer meme karın bölgesinden yapılmışsa ameliyat sonrası ilk günlerde hastanın belden itibaren biraz bükük bir pozisyonda yürümesi, karın bölgesindeki gerginliği azaltabilir.
- Hasta, silikon protez ile meme onarımı yapılmışsa 2 gün, kendi dokusu ile meme onarım yapılmışsa 5 gün sonra hafif tempolu yürüyüşlere başlayabilir.
- Hasta, ameliyat sonrası 4-6 hafta boyunca sporcu sütyeni giymelidir.
- Hasta, iyileşme sürecinin ilk günlerinde istirahat etmeli, egzersiz yapmaya hekime danışarak 6-8 haftanın ardından başlamalıdır. Öncelikle pilates ve yoganın hafif egzersizlerini tercih etmeli, egzersiz yoğunluğunu zamanla artırmalıdır.
- Hasta, ameliyat sonrası oluşan ağrılar nedeniyle reçete edilen ağrı kesici ilaçları kullanabilir.
İşlem sonuçları ne kadar korunur, bunu sağlamak için hasta nelere dikkat etmelidir?
İşlemin ardından üçüncü haftadan sonra memelerin görünümü normale dönmeye başlar. Ancak memelerin şekillerini tam olarak alması 3 ay sürebilmektedir. Ameliyat üzerinden bir yıl geçtiğinde hastanın kontrol amaçlı mamografi ve meme ultrasonu çektirmesi gerekir. Hastada meme kanseri bulunuyorsa, plastik cerrahın tavsiyesiyle hastanın bu radyolojik tetkikleri belirli aralıklarla yaptırması, kanserin durumunun tespit edilmesi ve hastalığın nüksetme durumuna karşı erken müdahale edilmesi açısından önemlidir.
İşlem sonrası olabilecek risk ve komplikasyonlar
Meme onarımı ameliyatının ardından hastalarda erken dönemde kanamalar, deri dokularında iyileşme sürecinin uzaması, meme dokusunda sıvı birikmesi ve doku uyuşmazlığı sorunları yaşanabilir. Hastalarda yara iyileşme sorunlarına da rastlanabilir.
Silikon protezle meme onarımı ameliyatlarında enfeksiyon ve protez çevresinde kapsül sertleşmesi gibi komplikasyonlar da oluşabilir. Ancak bu komplikasyonlara gelişmiş teknolojilerle üretilen silikon protezlerde nadiren rastlanmaktadır. Meme cerrahisi ve meme onarımı sonrası radyoterapi gören hastalarda kapsül sertleşmesi riski daha yüksektir.
Ameliyat sonrasında karın bölgesinde zamanla düzelebilecek bir gerginlik oluşabilir. Meme oluşturmak için sırt kası kullanılması, kişi eğer ağır egzersizler yapıyorsa, omuz ve üst kol hareketlerinde zaman zaman kısıtlamalara yol açabilir.
Sizin sorularınız
Meme alındıktan sonra ne olur?
Mastektominin ardından kişinin psikolojisi önemli ölçüde etkilenmektedir. Bu ameliyat sonrası bazı kadınlarda depresyon, kanserin nüks edeceği endişesi ve giydiği kıyafetleri yakıştıramama gibi sorunlar yaşanabilir. Meme onarımı bu sorunların giderilmesinde çok önemli bir adımdır.
Alınan memenin yerine yenisi nasıl yapılır?
Plastik cerrah, mastektomi sonrası onarım yöntemlerine, kanser tedavisi sürecine göre karar verir. Silikon protez ve hastanın kendi dokusuyla yapılan onarımlar gibi yöntemlerden uygun olanını memenin durumunu değerlendirerek kararlaştırır.
Yeni meme uygulaması kaç seansta tamamlanır?
Yeni meme yapılırken sürecin titizlikle takip edilmesi önemlidir. Plastik cerrahın yaptığı planlamaya ve hastanın durumuna göre meme onarımı yaklaşık 2-3-seans sürebilir.
Meme onarımının kanser oluşumuna bir etkisi var mı?
Meme onarımının kanserin nüks etmesi ya da ilerlemesi üzerinde bir etkisi yoktur. Meme onarımı ameliyatı kanser tedavisine engel olmaz. Hasta, doktorunun uygun gördüğü tedavileri alabilir.
Meme Onarımı kemoterapiyi engeller mi?
Meme onarımı, meme kanseri tedavisinin bir unsuru olarak karşımıza çıkar. Silikon protezler veya hastaların kendi dokularıyla yapılan onarımlar ameliyat sonrası yapılacak kemoterapi uygulamalarına engel olmaz.
Meme Onarımı (Meme Rekonstrüksiyonu) ameliyatı fiyatları
“Meme onarımı ameliyatı fiyatları 2024”, “meme rekonstrüksiyonu ameliyatı fiyatları 2024”, “mastektomi ameliyatı fiyatı Ankara” ve “meme onarımı ameliyatı fiyatı 2024 Ankara”, hastaların en merak ettiği sorular arasındadır. Bu işlemin maliyetini belirleyen çok sayıda faktör bulunmaktadır. Hastanın genel durumu, ameliyatın yapıldığı hastane, hastanın kaç operasyon geçireceği, plastik cerrahın uygulayacağı teknik ve tecrübesi bu unsurlar arasında yer alır. Meme onarımı ameliyatlarının fiyatları hakkında en doğru bilgiyi muayene sonrasında hekiminizden alabilirsiniz. Fiyatlar ve ameliyat süreçleri hakkında detaylı bilgi almak için (0312) 466 66 10 ya da (0530) 951 04 64 nolu telefonlardan bize ulaşabilirsiniz.