Mikrocerrahi Doku Nakli

Kaza, travma ya da tümör cerrahisi kaynaklı doku kayıpları ya da gelişim bozukluğu dolayısıyla meydana gelmiş eksiklikler plastik cerrahinin bir alanı olan “Mikrocerrahi Doku Nakli” ile tamamlanabilir. Bu alan, plastik cerrahinin en çok bilgi, tecrübe gerektiren uzmanlık alanıdır.

“Rekonstrüktif Mikrocerrahi” ismi de verilen Mikrocerrahi Doku Nakli ile vücudun bir bölgesinden alınan bir dokunun başka bir bölgesine taşınarak o alan tamamlanır ya da onarılır.

Bu operasyon sonrası kanser veya travma sonrası başta olmak üzere, vücutta yaşanan doku ve fonksiyon kayıpları kısmen ya da tamamen giderilebilir. Günümüzde Mikrocerrahi  Doku Nakilleri yüksek başarı oranlarıyla sonuçlanmaktadır. Ameliyat sonrası dönemde hasta gerekli kontrollerini aksatmamalı ve dokunun iyileşme süreci yakından takip edilmelidir.

Mikrocerrahi nedir?

Operasyon mikroskobu kullanılarak gerçekleştirilen cerrahi işlemlere Mikrocerrahi denir. Bu işlem için mikroskop, milimetrik çaptaki sinir ve damar onarımlarında kullanılır.

Replantasyon, transplantasyon, serbest doku aktarımı, infertilite cerrahisi, periferik sinir cerrahisi, beyin cerrahisi gibi pek çok alanda mikrocerrahi yöntemler doktorlar tarafından kullanılmaktadır.

Mikrocerrahi ile doku nakli neden yapılır?

Çeşitli sebeplerden (kanser, travma, kaza vb.)  dolayı doku kaybı yaşayan hastalar için yapılan doku nakil operasyonları mikrocerrahi uzmanlığı sayesinde yapılmaktadır. Uzman plastik cerrahların yüksek oranda başarı sağladığı Mikrocerrahi Doku Naklinde saç telinden daha ince damar ve sinirler birbirine dikilerek dokunun bölgeye adapte olması sağlanır. Rekonstrüktif Mikrocerrahi de denen bu operasyon sonrasında, hastanın kayıp yaşadığı doku kısmen ya da tamamen tedavi edilmektedir.

Mikrocerrahi ile hangi doku nakilleri yapılır?

Mikrocerrahi ile doku nakilleri şu durumlarda uygulanır:

  • Meme kanseri tedavisi sonrasında meme kaybı yaşayan hastalar için yeni meme oluşturulmasında.
  • Baş ve boyun kanserlerinin tedavi aşamasında hastaların yaşadığı doku ve fonksiyon kayıplarının giderilmesinde.
  • Hastalık ya da travma sonrası meydana gelen kompleks ve kronik yaraların (kapatılması zor yaralar) kapatılmasında.
  • Doku kaybının yakınındaki yumuşak dokuların işlem yapılacak bölgeye kaydırılamaması durumunda.

Mikrocerrahi ile doku nakli nasıl yapılır?

​Uzman bir plastik cerrah tarafından ve operasyona özel araç gereç ile gerçekleştirmesi gereken Mikrocerrahi ile Doku Nakli Operasyonları vücudun başka bir alanından alınan sağlıklı dokuların ameliyat yapılan bölgeye taşınmasıyla yapılır. Alınan bölge atardamarlar ve toplardamarlar mikroskop altında dikilirler. Böylece yeni bölgeye taşınan doku bu damarlar sayesinde beslenmiş olurlar.

Mikrocerrahi ile doku nakli operasyonu, uygulaması kişiden kişiye değişim gösteren bir ameliyat türüdür. Hastanın durumuna göre taşınacak dokunun nereden alınacağına ameliyattan önce karar verilir. Taşınması kararlaştırılan dokuların uygunluğu ameliyattan önce değerlendirilse de dokunun damarsal yapısının uygun olmaması gibi durumlar, ufak da olsa yaşanabilir. Böyle bir olaya karşı cerrah diğer doku verici alanları da operasyondan önce belirler.

Sadece taşınan doku değil, damarların dikileceği damarların da uygun olup olmadığı doktor tarafından kontrol edilir. Özellikle radyoterapi gören hastalarda görülebilen bu durumu doktorlar genellikle tahmin ederler. Taşınan dokunun kanlanmasını sağlayacak bu damarların uygun olmaması durumunda farklı damarların aranması ameliyat öncesinde uzman hekim tarafından göz önünde bulundurulur ve operasyon buna göre devam ettirilir.

Mikrocerrahi ile yapılan doku nakli operasyonu, özel bir durum yoksa tek seferlik bir operasyonla gerçekleşir.

Ameliyat öncesi neler yapılmalıdır?

​Mikrocerrahi ile doku nakli operasyonundan önce yapılması gerekenler şu şekildedir:

  • Genel anesteziyle yapılan bir operasyon olduğu için hastaya gerekli laboratuvar testleri yapılmadır. Hastanın herhangi bir alerjisi ya da ilaç reaksiyonunun olup olmadığı belirlenmelidir.
  • Operasyon öncesinde hasta 6-8 saat öncesinden hiçbir şey yiyip içmemelidir.
  • Hasta 1-2 hafta öncesinden sigara içmeyi bırakmalıdır.
  • Kan sulandırıcı ilaçlar, bitki çayları gibi ürünler günler öncesinden kesilmelidir.
  • Hastanın kullandığı ilaçlar varsa, operasyon öncesi doktorla bu durum paylaşılmalı, ameliyat takvimi ona göre belirlenmelidir.

Ameliyattan sonra neler yapılmalıdır?

  • Ameliyat sonrası hastalar 1 saat kadar ameliyat dinlenme odasında izlendikten sonra hasta dinlenme odasına gönderilir.
  • Rekonstrüktif Mikrocerrahi operasyonu sonrası hasta, diğer ameliyatlara nazaran daha yakından takip edilmelidir. Taşınan dokunun kan dolaşımını tam olarak sağlayıp sağlamadığı kontrol altında tutulmalıdır.
  • Operasyon sonrası işlem yapılan bölgede kan pıhtılaşması yaşanmaması için hastaya damar yoluyla ilaçlar verilir. Bu süreç 3 ila 5 gün sürebilmektedir.
  • Yapılan operasyonun çeşidine göre pansuman, ilaç tedavisi, ne zaman ayağa kalkılacağı, gündelik hayata ne zaman dönüleceği, ameliyat bölgesinin ne zaman yıkanacağı gibi durumlar değişiklik gösterir. İşlemi gerçekleştiren doktor hastayı bu konuda bilgilendirir.

Mikrocerrahi ile Doku Nakli operasyonu ne kadar sürer?

Diğer operasyonlara nazaran mikrocerrahi ameliyatları uzun süren işlemlerdir. Mikrocerrahi uzmanı cerrahlar tarafından gerçekleştirilen bu operasyonlar, 6 ila 8 saat arasında sürer. Ameliyat süresi, operasyonun çeşidine göre de değişiklik gösterir.

Mikrocerrahi ile Doku Naklinin riskleri var mıdır?

Mikrocerrahi ameliyatları uzun sürelerdir dünya üzerinde yapılıyor. Gelişen teknolojiler, cerrahların deneyimi operasyonların minimum seviyede risk barındırmasını sağlar. Bu durum geçmiş dönemde ‘imkânsız’ denen işlemlerin çok daha kolaylıkla hayata geçirilmesine fırsat verir.

Mikrocerrahi ile Doku Nakli operasyonlarında en önemli risk dokunun yeni bölgede yaşamamasıyla ortaya çıkar. Ancak uzman cerrahların günümüz teknolojisiyle gerçekleştirdikleri operasyonlar yüksek başarı oranına sahiptir. Meme onarımında %97-99, baş ve boyun onarımında %92-95 gibi başarı oranları görülür.

Bunların dışında operasyonda ve sonrasın bu tip riskler görülebilir:

  • Nadir de olsa kanama riski ortaya çıkabilir.
  • Taşınan bölgenin tam olarak uyum sağlayamaması durumunda yeniden bir ameliyat gereksinimi ortaya çıkabilir.
  • Bazı operasyonlarda transfer edilen dokuda sinir dokusu bulunmaz. Bu nedenden ötürü işlem yapılan yerde his gerçekleşmez.
  • Ameliyat sonrasında en önemli durumlardan birisi, diğer operasyonlarda olduğu gibi enfeksiyon riskidir. Hasta bölgenin hijyenine büyük önem göstermelidir.

Sizin sorularınız

Mikrocerrahi Ameliyatı nedir?

Operasyon mikroskobu kullanarak gerçekleştirilen bu işlemlerde, milimetrik çaptaki sinir ve damar onarımları yapılır. Replantasyon, transplantasyon, serbest doku aktarımı, infertilite cerrahisi, periferik sinir cerrahisi, beyin cerrahisi gibi pek çok alanda mikrocerrahi yöntemleri, doktorlar tarafından uygulanmaktadır.

Rekonstrüktif Mikrocerrahi ameliyatı neden yapılır?

Travma, kaza, kanser gibi durumlar sonrası ortaya çıkan doku bozukluğunu gidermek için Rekonstrüktif Mikrocerrahi Ameliyatları uygulanır. Ameliyatın amacı hem fiziksel hem de psikolojik olarak hastaların daha iyi bir hayat sürmesini sağlanır.

Rekonstrüktif Mikrocerrahi Ameliyatının riski var mıdır?

Uzun ve kapsamlı ameliyatlar olmasına karşın uzman cerrahların gerçekleştirdiği Rekonstrüktif Doku Nakli ameliyatları yüksek başarı oranlarına sahip işlemlerdir. Meme onarımı işleminde %99, baş ve boyun onarımında ise %95 gibi yüksek oranlar görülür.

Mikrocerrahi Doku Nakli  (Mikrocerrahi Rekonstrüktif Ameliyatı) tedavi fiyatları

“Rekonstrüktif mikrocerrahi ameliyatı fiyatları”, “rekonstrüktif ameliyatı fiyatı 2024”, “rekonstrüktif ameliyatı fiyatı Ankara”, “mikrocerrahi doku ameliyatı fiyatları”,  “mikrocerrahi doku ameliyatı fiyatı”,”Mikrocerrahi doku ameliyatı fiyatı 2024” ve “Mikrocerrahi doku ameliyatı fiyatı 2024 Ankara”  hastaların en merak ettiği sorular arasındadır. Bu işlemin maliyetini belirleyen çok sayıda faktör bulunmaktadır. Hastanın genel durumu, ameliyatın yapıldığı hastane, hastanın kaç operasyon geçireceği, plastik cerrahın uygulayacağı teknik ve tecrübesi bu unsurlar arasında yer alır. Mikrocerrahi Doku Nakli ameliyatlarının fiyatları hakkında en doğru bilgiyi muayene sonrasında hekiminizden alabilirsiniz. Fiyatlar ve ameliyat süreçleri hakkında detaylı bilgi almak için (0312) 466 66 10 ya da (0530) 951 04 64 nolu telefonlardan bize ulaşabilirsiniz.